ЛЬВІВСЬКИЙ ІТ КЛАСТЕР РОЗПОЧИНАЄ МОДЕРНІЗАЦІЮ ПРОФТЕХОСВІТИ

Львівський ІТ Кластер розпочинає модернізовувати освіту професійної ланки. Відтак, розпочинається новий проект Lviv IT Cluster Academy, в межах якого Кластер спільно з ІТ-спеціалістами оновлюватимуть навчальні програми у проф-тех училищах. Вже з вересня, у вищому професійному училищі № 29 стартує оновлена програма для професії “Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення”. Проект Lviv IT Cluster Academy реалізовується спільно з простором KIVSH за підтримки Департаменту гуманітарної політики ЛМР та Департаменту освіти та науки ЛОДА.

Станом на 2018 рік, в професійно-технічних закладах країни навчались 238 тисяч студентів. Ця кількість вдвічі менша, аніж 10 років тому і вона продовжує зменшуватись щороку. У Львові на сьогодні діє 19 закладів профтехосвіти, в яких навчаються 8362 студенти. Львівський ІТ Кластер вирішив допомогти оновити програму навчання в училищі № 29 на прикладі однієї спеціальності, яка стосується ІТ-індустрії. У профтехучилищі навчаються учні, які вступають сюди після 9 класу школи, здобуваючи більш практичні знання протягом 3 років, після чого можуть продовжити навчання в університеті, або ж одразу розпочинати роботу за професією.

“Реалізація проекту якісно змінить підготовку кваліфікованого робітника не тільки з професії “Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення” , але і дасть поштовх для застосування ІТ-інструментів у інших професіях. Модернізація цього напрямку, який сьогодні є одним з найбільш затребуваних на ринку праці, оновить не тільки зміст програм навчання, але й матеріально-технічну базу навчального закладу та продемонструє хороший приклад державно-приватного партнерства у розвитку професійної освіти України” – директор ВПУ №29 Роман Стецький.

“Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення” – перша програма навчання, над якою вже почали роботу експерти з ІТ компаній Кластеру, спільно з викладачами. Протягом наступних кількох місяців робоча група вдосконалюватиме викладання основних предметів та працюватиме над наповненням програми новими предметами. Студенти вивчатимуть основи базових та спеціалізованих мов програмування, таких як C, C++, Java, Javascript, Python. Це дасть можливість вже після закінчення навчання працювати над різноманітними проектами, в тому числі займатись веб-програмуванням. Також студенти вивчатимуть основи тестування.

З початку року ми активно зайнялись питанням модернізації навчання і в цій ланці освіти  професійно-технічній. Вважаємо, що вона обділена увагою, а в той же час пропонує доволі технічні вузькі спеціальності, і ми як представники ІТ-індустрії, хочемо ці технічні спеціальності підтримати. Ми зібрали групу із двох десятків людей, куди входять експерти з таких компаній, як Softserve, N-ix, GlobalLogic, Plvision, Abto Software, а також представники самого училища. Спільно ми переглядаємо стару програму навчання та практичних занять і спробуємо зробити її цікавою, сучасною та налагодити тіснішу співпрацю студентів із самими ІТ компаніями через стажування та практичні заняття в компаніях” – розповідає Іван Бабічук, голова Наглядової Ради Львівського ІТ Кластеру.

Окрім оновлених предметів навчальної програми, зміниться також і залученість студентів до практичних занять – вони матимуть змогу проходити практику та навчатись в ІТ компаніях, таким чином, краще інтегруючись в робочі процеси та розуміння роботи ІТ-бізнесу. До проекту Кластеру приєднались партнери, які також вбачають свою місію у розвитку освіти – креативний простір KIVSH.

“Креативний простір KIVSH – це завжди про розвиток. Для нас цінно, що ми стали співтворцями першої програми для розвитку молоді в ІТ-індустрії Lviv IT Cluster Academy. Так ми зможемо допомогти студентам інтегруватись в середовище бізнесу та креативу. Ми розуміємо, як важливо закласти правильний фундамент у житті, тому першочергово варто працювати саме над вивченням бази  і робити це в доступному форматі. Впровадження актуальних тенденцій і цінностей у навчання будуть заохочувати студентів і в майбутньому сприятимуть розвитку їхніх навичок на практиці” – Катерина Книжицька, СЕО креативного простору KIVSH.

Робоча група проекту Lviv IT Cluster Academy планує завершити оновлення програми до кінця навчального року, відтак вже з вересня 2021го студенти розпочнуть модернізоване навчання. Вступ на програму розпочинається вже в березні, податись на навчання можна на сайті навчального закладу №29 за цим посиланням.

У Вищому професійному училищі №29 м. Львова продовжується вивчення предмету “Демократія: ідеї на практиці”. З початку навчального року здобувачі освіти групи ТУ-1 не лише опановують теоретичний матеріал і виконують інтерактивні вправи, але й працюють над власними проектами, практично втілюють їх, вчаться вирішувати суспільно-важливі питання. До захисту були підготовлені проекти: “Допомога собакам притулку”, “Безпека в інтернеті”, […]

Похід до театру – завжди свято, особливо, якщо це Національний драматичний театр ім. Марії Заньковецької, у якому гастролюють талановиті актори Тернопільського театру ім. Т.Шевченка Кл.керівники Т. Мигалик та І. Мудрак разом із здобувачами освіти відвідали виставу “Голгофа”, яка розповідає про тернистий шлях життя Патріарха Йосифа Сліпого, який пройшов 18 років заслань в таборах Сибіру. Чим […]

Сьогодні, в рамках реалізації проєкту ПРООН ” Підтримка реабілітації людей з інвалідністю, спричиненою війною” був проведений майстер клас на тему “Сучасні чоловічі стрижки та камуфлювання сивини і бороди” Подію провела майстриня виробничого навчання напрямку “Перукарське мистецтво” Ірина Гладиш. Щиро вдячні Національному реабілітаційному центру UNBROKEN Ukraine за співпрацю, на базі якого відбувся захід Дякуємо Нашим Незламним […]

x
ukUK